Enkelwerkende en dubbelwerkende cilinder

Wat is het verschil in werking?

Het korte antwoord is eigenlijk: een enkelwerkende cilinder kan maar één kant op kracht uitoefenen en de dubbelwerkende twee kanten op.

Enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen. Welke pneumatische cilinder u nodig heeft is afhankelijk van uw toepassing.
Hieronder een uitleg over het verschil van enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders.

Enkelwerkende pneumatische cilinder

Deze specifieke cilinder staat bekend als een enkelwerkende cilinder, omdat deze alleen kracht kan uitoefenen in maar één richting.
Er zijn twee mogelijke bewegingen:

  • een uitgaande slag
  • een ingaande slag.

Het onderscheid tussen een drukcilinder en een trekcilinder is belangrijk. Bij een drukcilinder wordt de uitgaande slag veroorzaakt door perslucht. Daarentegen wordt een cilinder beschouwd als een trekcilinder wanneer perslucht zorgt voor de inkomende beweging. Om de cilinder terug te brengen naar zijn oorspronkelijke positie, wordt gebruik gemaakt van een veer of een externe kracht.

Bij enkelwerkende cilinders met een ingebouwde retourveer wordt de maximale slaglengte beperkt door de lengte van de veer die in de cilinder is geïntegreerd.

Bekijk de enkelwerkende cilinder in de Techindex.

Toepassingen
Een enkelwerkende cilinder wordt voornamelijk ingezet voor het klemmen, uitwerpen en inpersen van onderdelen.

Hieronder ziet u de pneumatische symbolen van een enkelwerkende cilinder uitgaand en een enkelwerkende cilinder ingaand.

Enkelwerkende cilinder uitgaand (drukcilinder)
Enkelwerkende cilinder ingaand (trekcilinder)

Hier vindt u onze enkelwerkende pneumatische cilinders

Dubbelwerkende pneumatische cilinder

Een dubbelwerkende cilinder wordt zo genoemd, omdat deze cilinder kracht uit oefent in meerdere richtingen, namelijk zowel drukkracht als trekkracht.
Dubbelwerkende cilinders worden gebruikt wanneer er in beide richtingen kracht moet worden uitgeoefend of waar grotere slaglengtes nodig zijn. Wanneer er perslucht aan de onderkant van de zuiger komt, dan zal de dubbelwerkende cilinder uitschuiven en wordt er drukkracht uitgeoefend. Wanneer er perslucht aan de bovenkant van de zuiger (zuigerstangzijde) komt, dan zal de cilinder inschuiven.

Hoe werkt de dubbelwerkende cilinder?

Belangrijk is de cilinderbuis. De cilinderbuis is meestal van staal maar is ook verkrijgbaar in aluminium, messing, staal/chroom of roestvast staal. De binnenzijde is meestal bewerkt om de levensduur van de zuigerafdichting te vergroten en dus de kans op lekkage te verkleinen. De cilinderbuis wordt tussen de bodem en de deksel van de cilinder vastgezet met behulp van vier trekstangen. Een bodem en een deksel zijn voorzien van aansluitpoorten, een bufferschroef en een uitsparing voor de buffertap. Een zuiger beweegt tussen de bodem en de deksel op en neer. De deksel heeft een lagerbus waarin de zuigerstang zich verplaatst. De lagerbus heeft een stanggeleiding uit speciaal behandeld brons of kunststof. De stangpakking fungeert als afdichting en een schraapring dient om stofdelen af te weren die tegen de zuigerstang aanplakken.

Bekijk de dubbelwerkende cilinder in de Techindex.

Over persluchtcilinders in het algemeen

Cilinders en machines kunnen beschadigen wanneer zuigers met grote snelheden tegen de eindflens aanbotsen. Het is daarom raadzaam om een zuiger af te remmen bij het naderen van zijn eindpunt. Er kan daarvoor gebruik worden gemaakt van een pneumatische buffering. De pneumatische buffering zorgt ervoor dat de snelheid van de cilinder op het eind van de slag wordt afgeremd.

Hieronder ziet u de pneumatische symbolen van een dubbelwerkende cilinder.

            Dubbelwerkende cilinder
          Dubbelwerkende cilinder vaste buffering
            Dubbelwerkende cilinder vaste buffering en magneet
             Dubbelwerkende cilinder verstelbare buffering en magneet
Dubbelwerkende cilinder vaste buffering en doorlopende zuigerstang
            Dubbelwerkende cilinder met geleiding
                 Dubbelwerkende cilinder vaste buffering en dubbele zuigerstang

Hier vindt u onze dubbelwerkende pneumatische cilinders.

 

Wenst u meer advies over een pneumatische enkelwerkende en dubbelwerkende cilinder? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
U kunt ook rechtstreeks naar al onze pneumatiek cilinders.